prostor pro moderní vzdělávání

Domácí kuchařka od M. D. Rettigové

ÚvodPíšeme pro vásDomácí kuchařka od M. D. Rettigové

Domácí kuchařka od M. D. Rettigové

Říčanské muzeum uchovává značné množství knih, z nichž některé jsou natolik vzácné a významné, že nejsou pouhými knihami v muzejní knihovně, ale současně jsou i sbírkovými předměty. Jednou z těchto knih je legenda české gastronomické literatury – Domácí kuchařka od Marie Dobromily Rettigové (1785–1845). Rettigová (rozená Artmannová) pocházela ze Všeradic u Berouna, po sňatku s Janem Aloisem Sudipravem Rettigem přesídlila do východních Čech, kde postupně bydlela v několika městech. Přestože během svého života napsala mnoho povídek a divadelních her, dnes ji známe především jako autorku knihy receptů.

Říčanský exemplář je druhým vydáním a vyšel v Hradci Králové roku 1831, rukopis byl dokončen o dva roky dříve v Rychnově nad Kněžnou. Autorčiny formulace receptů typu „vraž do toho kopu vajec a dvě libry másla“ dnes působí spíše úsměvně, ale tehdejším hospodyňkám takovéto návody stačily. Oproti receptům ze starší doby, které byly formulovány ještě jednodušeji, se jednalo o výrazný posun.  Některá z jídel, jejichž přípravu Rettigová popisuje, bychom dnes patrně už ani neochutnali, protože bychom obtížně sháněli některé suroviny – například 30 raků. Jiná jídla dnes působí vyloženě bizarně. Například mrkvička se smaženým vemenem, šnečí ocásky nebo žáby smažené. Maso bývalo přísadou i do  různých sladkých pokrmů. Dali byste si například pudink s uzeninou?  Kromě receptů ovšem kniha obsahuje také jiné informace, například kde má být který pokrm na stole umístěn.

Jeden z velice jednoduchých receptů si můžete klidně vyzkoušet: „Vezmi pro 6 osob 9 nebo 10 míšeňských jablek, oloupej je a ustrouhej, dej do  hrnka, k tomu 5 celých vajec, tři loty cukru, trochu hřebíčku, ostrouhej a ustrouhej jednu žemličku, vlej do toho půl žejdlíka sladké smetany, dobře to v hrnku umíchej, vymaž formu máslem, vysyp strouhanou žemličkou, vlej to do ní (můžeš též máslovým těstem formu vyložit), nech to upéct, vyklop, posyp cukrem. Též se může dát trochu drobně pokrájené citronové a na nudličky pokrájené pomerančové kůry.“ Napovíme, že lot je přibližně 16–17 gramů a žejdlík měl obsah zhruba 0,35–0,48 litru. Jak trávíte čas v době koronavirové ? Pečete a vaříte si doma sami? Na  jaře se vám snad otevřou brány říčanského muzea, které vás blíže seznámí s historií gastronomie na výstavě Jídlo napříč staletími.

Search